BLOGBERICHTEN
2022

De Sint zat te denken…

Het is weer die tijd van het jaar. De temperaturen dalen en Dieuwertje Blok komt bovengemiddeld vaak op tv. Dit kan maar één ding betekenen: de goedheiligman is weer in ons land. Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan?

We reizen voor de oorsprong van het volksfeest af naar Turkije. Want hoewel er vaak verteld wordt dat Sinterklaas uit Spanje komt, is de goedheiligman geboren in een klein plaatsje in Turkije. In het plaatsje Patara werd Nicolaas geboren. Het was al snel duidelijk dat hij een rol zou krijgen binnen de kerkelijke gemeenschap. Deze rol ging hij uiteindelijk vervullen als bisschop van Myra. Daarom is de naam waaronder hij vaak vermeld wordt Nicolaas van Myra. Over zijn tijd als bisschop zijn veel dingen te vinden. Zo wordt er veel vermeld over wonderen die hij verricht zou hebben voor de gemeenschap. Vanwege deze wonderen is hij heilig verklaard door de katholieke kerk en draagt hij sinds deze verklaring de titel Sint Nicolaas.

Op 6 december, ergens tussen het jaar 300 en 400, kwam Sint Nicolaas te overlijden. Daarom is deze dag vernoemd naar Sint Nicolaas. Na de dood van Nicolaas van Myra begon vrijwel direct de verering van hem binnen de kerkelijke gemeenschap van voornamelijk Rusland en Griekenland. De goedheiligman werd uiteindelijk rond de 10e eeuw populair in Noordwest-Europa als beschermheilige van de scheepvaart. Ook gaat Sint Nicolaas vaak op als beschermheilige van kerken en steden. Denk hierbij aan de Bergkerk in Deventer en de plaats Kampen. 

In deze kerken begint een van de oudste gebruiken die aan het sinterklaasfeest verbonden is. Het zetten van je schoen vindt voor het eerst plaats in de 14e eeuw in Utrecht. Hier was het traditie om een optocht te houden waar de kinderen zich mochten verkleden. Vervolgens mochten de kinderen hun schoenen achterlaten in de kerk. De achtergelaten schoenen werden gevuld met geld door de rijken uit de kerkelijke gemeenschap.

De moderne manier van Sinterklaas vieren verschilt, zoals u heeft gelezen, enorm van de manier van vroeger. De huidige manier van Sinterklaas en piet origineert zeer waarschijnlijk in een boekje van Jan Schenkman: “Sint Nikolaas en zijn knecht”. In dit prentenboek wordt voor het eerst een groot deel van het feest beschreven op de manier waarop we het nu vieren. Er wordt in het boek geïllustreerd hoe de bisschop aankomt op een stoomboot en hoe de Sint een hele banketwinkel leegkoopt om dit vervolgens op zijn paard te bezorgen via de schoorsteen.  

Nu kent u de geschiedenis van het sinterklaasfeest. Waarschijnlijk kent u het echter beter als het eten van pepernoten, het maken van surprises en het in elkaar flansen van afgezaagde gedichten. 

Hoşçakal!
P
equeños!
Tot ziens!

Matthias Elbertsen

OVERIGE
ARTIKELEN

Digidokter

DigiDokter Legt Uit: Programmeertalen (Deel 1 Hoog of laag?)

Alle software die we gebruiken moet natuurlijk door iemand geschreven worden. Om dit makkelijker te maken voor ons, hebben we hiervoor verschillende programmeertalen ontwikkeld. Ondanks dat deze talen soms heel erg van elkaar verschillen, hebben ze uiteindelijk hetzelfde doel: de computer laten doen wat wij willen. Dames, heren en alles…

Lees meer

MEEGAZINE
ARCHIEF

Benieuwd naar de artikelen die de redactieleden van het Meegazine eerder hebben geschreven? Ons archief puilt uit van interessante artikelen die ook zeker het lezen waard zijn.