BLOGBERICHTEN
2023

Denkt u dat u dit kan lezen?

Codes, geheime handafdrukken, dubbele tongen. Allemaal vormen van communicatie waarmee je meer dan een basis grammatica en woordenschat gebruikt. Communiceren kun je immers op meer manieren dan alleen maar woorden gebruiken en begrijpen.

Morse code is hier een goed voorbeeld van. Uitgevonden door en vernoemd naar Samuel Morse, een alphabet van zogenoemde ‘dots and dashes’ of ‘Dits and Dahs’. Dit alfabet converteert het Latijnse alfabet, accent e (é), de Arabische getallen en een klein aantal interpuncties naar deze dots en dashes voor lange afstandscommunicatie. De duur van een dot is hierbij de standaard tijdmeting. Een dash is drie keer zo lang als een dot. Tussen elke vertaling van een letter komt een zogenoemde ‘space’ die even lang duurt als een dot. Tussen elke individuele letter komt een space van drie dots. Én tussen elk woord komt een space van zeven dots.

Naast morse code hebben wij ook een taal genaamd Pig Latin (of varkenslatijn). Dit is veel makkelijker om te leren dan de training die je voor morse code nodig hebt. Het is heel simpel. Je pakt de eerste letter van een woord en zet die dan achteraan (tenzij de eerste letter een klinker is). Vervolgens voeg je er dan “-ay” (lees “-ee”) aan toe. Et voilà, u spreekt nu vloeiend Pig Latin. Als het nu maar ook praktisch was…

Hier is een leuk feitje. Braille is ook een code, alhoewel het niet echt een geheimschrift is. Ontwikkeld door Louis Braille nadat hij zelf op 3-jarige leeftijd blind is geworden. Braille werd niet als alfabet geaccepteerd tot in 1854. Het alfabet bestaat uit punten die in papier worden gedrukt. Je kunt het lezen door met je vingertoppen de hoogteverschillen te voelen. De letters bestaan uit 6 punten in een 2×3 formatie. Zwarte punten zijn de verhoging op het papier, terwijl witte punten gewoon niet te voelen zijn. Letters A tot J vormen de basis. Letters K tot T zijn in principe hetzelfde als A tot J, alleen hebben zij een extra punt links onderin. U, V, X, Y, Z staan gelijk aan A tot E, alleen zijn voor deze letters beide onderste punten te voelen. De letter w bestond toentertijd nog niet in het Franse alfabet en is dus later toegevoegd.

Natuurlijk zijn er nog veel meer vormen van talen zonder woorden. De meesten zullen al snel aan programmeren denken bijvoorbeeld. Maar ik wil natuurlijk niet je oren van de kop kletsen (of ogen uit je schedel laten lezen?), dus hier laat ik het bij.

Het document lezen in Pig Latin of morse code? Klik op één van de links hieronder!

Pig Latin versie

Morse code versie

 

Simon

OVERIGE
ARTIKELEN

Digidokter

DigiDokter Legt Uit: Programmeertalen (Deel 1 Hoog of laag?)

Alle software die we gebruiken moet natuurlijk door iemand geschreven worden. Om dit makkelijker te maken voor ons, hebben we hiervoor verschillende programmeertalen ontwikkeld. Ondanks dat deze talen soms heel erg van elkaar verschillen, hebben ze uiteindelijk hetzelfde doel: de computer laten doen wat wij willen. Dames, heren en alles…

Lees meer

MEEGAZINE
ARCHIEF

Benieuwd naar de artikelen die de redactieleden van het Meegazine eerder hebben geschreven? Ons archief puilt uit van interessante artikelen die ook zeker het lezen waard zijn.