BLOGBERICHTEN
2024
Anatomie van de computer (Deel 1)
Net als jouw lichaam bestaan computers uit een hoop “organen” (ook wel “onderdelen” genoemd).Elk onderdeel heeft zijn eigen taak te volbrengen en zonder dat onderdeel, kunnen er problemen ontstaan. Maar wat zijn deze onderdelen nou? Dames, heren en alles daartussen of voorbij: Ik ben Aroop Roelofs en in dit artikel gaan wij uitzoeken wat er allemaal in een computer zit! Klaar voor de operatie? Zuster, schroevendraaier alstublieft.
Centrale Processor
De centrale processor (“CPU”) is het “brein” van je computer. Hier worden alle andere onderdelen van de computer bestuurd en gecoördineerd. In vrijwel elke moderne CPU vinden wij meerdere “rekenkernen”, welke het zware werk doen; 8 of 16 is niet heel ongewoon tegenwoordig en er zijn zelfs CPUs met 64 rekenkernen of zelfs 192 in de servers van bijvoorbeeld Google en Facebook! Het zijn echte alleskunners die CPUs, maar ze hebben toch hulp nodig van…
RAM
Het RAM (“Random Access Memory” of “Willekeurig Benaderbaar Geheugen”) geeft de CPU extra geheugen om data op te slaan die nodig is voor zijn taak. Elke CPU heeft een klein beetje geheugen aan boord, maar dit is bij lange na niet genoeg voor veel taken. Ook is het erg duur om het geheugen op de CPU te verhogen. RAM springt hier bij door flink goedkoper te zijn dan het geheugen op de CPU waardoor je meer toe kan voegen. Een nadeel is wel dat RAM een stuk langzamer is dan het geheugen op de CPU.
Grafische Processor
De grafische processor (“GPU”) doet alles wat gerelateerd is aan… Nouja… Grafische dingen!
Denk hierbij aan het in elkaar zetten van beelden om naar je scherm gestuurd te worden, maar ook bijvoorbeeld het verwerken van videobestanden, zoals De Verborgen gezichten
GPU’s verschillen van CPU’s, in dat zij vooral goed zijn in het doen van heel veel kleine taakjes tegelijk, waar een CPU vooral goed is in het snel achter elkaar uitvoeren van grotere taken.
Tegenwoordig hebben programmeurs allerlei manieren gevonden om GPUs te gebruiken voor andere doeleinden zoals “Machine Learning” (denk aan bijv. ChatGPT), computer van EEGA simulaties en weersvoorspellingen.
Daarom noemen we moderne GPUs vaak ook GPGPU of “General Purpose Graphical Processing Unit” (“Generaal Gebruik Grafische Processor Eenheid”).
Opslag
Eerder hebben we het orgaan “RAM” ontdekt maar RAM heeft nog een nadeel: Het is “volatiel”. Dit betekent dat, zodra je de computer uitzet, alle data verloren gaat… Niet ideaal voor je belangrijke anatomie huiswerk! Daar komt onze “niet-volatiele opslag” in actie! Deze neemt in computers vaak de vorm aan van een “HDD” (“Hard Disk Drive”) of “SSD” (“Solid State Drive”).
Een HDD is een “oudere” techniek waar een magnetische schijf in zit die duizenden toeren per minuut maakt. Door een leeskopje héééél precies boven de schijf te houden, kunnen we data er vanaf lezen! Een SSD vervangt deze mechaniek door speciale chips ontworpen om data er in op te slaan.
HDDs zijn goedkoper als je véééél opslag nodig hebt, maar omdat ze moeten wachten tot de gevraagde data fysiek onder de leeskop langs vliegt, vaak ook trager. Ook kan de mechaniek in de HDD kapot gaan als je deze laat vallen. SSDs zijn een enorm stuk sneller én zuiniger in stroomverbruik, maar kosten vaak meer dan dubbel zoveel als een HDD voor dezelfde capaciteit. Een SSD gaat niet snel kapot door vallen maar heeft een beperkte hoeveelheid data wat er naartoe geschreven kan worden voordat de chips kapot gaan. Een HDD daar in tegen heeft geen datalimiet, vaak enkel een tijdslimiet.
Nawoord
We zijn er nu samen achter gekomen hoe onze computer data verwerkt en waar dit, tijdelijk of permanent, wordt opgeslagen. Echter missen wij nog een paar belangrijke organen, maar daar is deze operatie helaas te kort voor. In het volgende deel gaan wij ontdekken wat deze andere organen zijn en wat ze doen. Nieuwsgierig? Houd dan vooral de website van het Meegazine in de gaten, of schrijf je in voor de Meegazine Nieuwsbrief; Dan zit je altijd op de voorste rij!
MEEGAZINE
ARCHIEF
Benieuwd naar de artikelen die de redactieleden van het Meegazine eerder hebben geschreven? Ons archief puilt uit van interessante artikelen die ook zeker het lezen waard zijn.