BLOGBERICHTEN
2023

DigiDokter legt uit: van ICT naar het dagelijks leven

Ik ben van nature een druk persoon: er gaat altijd wel iets om in mijn hoofd en ik wil altijd bezig zijn.
Komt dit je bekend voor? Dan ben je er vast ook mee bekend dat dit vaak leidt tot half afgemaakte taken of het vergeten van wat je allemaal nog moet doen.
Over de jaren heen ben ik allerlei methodes en software tegengekomen die dit probleem verkleinen.
Een aantal van deze dingen ben ik ook in mijn dagelijks leven gaan gebruiken.
Dames, heren en alles daartussen of voorbij: ik ben Aroop Roelofs en in dit artikel brengen we kennis uit de ICT naar het dagelijks leven!

Kanban

Kanban is ontwikkeld door Ohno Taiichi, werkzaam bij Toyota. Hij kreeg de taak het productieproces te versoepelen, vooral als het ging om het onderhouden van de inventaris. Hiervoor ontwikkelde hij een techniek genaamd ‘Kanban’, wat ‘aanplakbord’ betekent. Het principe is vrij simpel: we nemen een bord en verdelen die in verschillende kolommen, meestal 3, en geven deze een eigen betekenis. Vaak zijn deze ‘Aanvraag’, ‘In Uitvoer’ en ‘Compleet’. Is er een onderdeel bijna op? Dan maakte men een kaartje welke aan het bord gehangen wordt. Dit kaartje zal dan opgepikt worden en een kolom verschoven worden, om bij te houden wat de status is. In de ICT gaat dit hetzelfde, maar dan in plaats van een onderdeel, was dit bijvoorbeeld een nieuwe functie of het oplossen van een bug.

In mijn dagelijks leven gebruik ik een Kanban, zodat ik makkelijk kan zien wat ik aan het doen was en wat ik nog moet doen.
Omdat ik een digitaal Kanban gebruik, krijg ik ook meteen extra functionaliteiten, zoals een todo-list maken voor een taak of commentaar geven. Handig dus om precies te weten waar ik was of als ik ergens tegenaan liep.

AsciiDoc

In de ICT is documentatie van groot belang. Je wilt toch niet een halve dag bezig zijn met uitzoeken hoe een knopje werkt. Maar hoe pak je zoiets aan? De meesten zullen al snel Word gebruiken of een ander tekstbestandje, maar dit wordt al gauw een zooitje. In de ICT gebruiken we hier vaak ‘AsciiDoc’ voor. Hiermee krijgen we toegang tot een hoop functies die allemaal uit te typen zijn. In tegenstelling tot bijv. Word is alles tekst, wat ook een element van consistentie met zich meebrengt.
Kopje toevoegen? “== Mijn Kopje”
Plaatje toevoegen? “image::mijnplaatje[]”
Link toevoegen? “https://mijn.link[mijn link]”

Ik schrijf heel veel dingen die ik leer op, zodat ik ze later makkelijker terug kan halen, een digitaal notitieboek dus. Het scheelt mij heel veel tijd omdat ik alles in één plaats kan vinden, het makkelijk weg te lezen is en ik het vrijwel compleet kan indelen zoals ik het wil!
Bijna altijd als ik iets opschrijf, wordt dit met AsciiDoc gedaan…​ In feite, dit artikel heb ik origineel geschreven in AsciiDoc! Als je een beetje creatief bent, kan je zelfs een Kanban maken met behulp van AsciiDoc!

Single Responsibility Principle

Tegenwoordig heeft een groot deel van de bevolking wel een smartphone. Onze smartphones gebruiken we om elkaar te appen, een spelletje te spelen, muziek te luisteren en tegenwoordig zelfs te betalen in de supermarkt of het OV! Dit lijkt in eerste instantie niet verkeerd. Zo hebben we maar één apparaat in onze broekzak die alles doet wat we willen. Maar stel nu, dat je smartphone het niet meer doet? Wat nou als je hem verliest in de trein? Je bent dan in één klap heel veel dingen kwijt. Betalen in het OV wordt lastiger als je je bankpas niet bij je hebt en erger nog, je hebt géén muziek meer in de bus.

Het ‘Single Responsibility Principle’ (grofweg vertaald als ‘Enkel Verantwoordelijkheidsprincipe’) is een ICT term die stelt dat stukken code één ding doen. Zij doen niet meer en niet minder en zijn héél goed in wat ze doen. Voor mij vertaald dit in het gebruiken van verschillende apparaten met elk een eigen doel. Mijn telefoon gebruik ik vooral om bereikbaar te zijn, muziek luister ik via een apart apparaat en mijn horloge houdt alleen de tijd bij. De grote nadelen zijn dus wel dat het vaak wat meer kost en je dus vaak meer op zak moet hebben. Dit is dus een overweging die gemaakt moet worden.

 

Aroop

OVERIGE
ARTIKELEN

Digidokter

DigiDokter Legt Uit: Programmeertalen (Deel 1 Hoog of laag?)

Alle software die we gebruiken moet natuurlijk door iemand geschreven worden. Om dit makkelijker te maken voor ons, hebben we hiervoor verschillende programmeertalen ontwikkeld. Ondanks dat deze talen soms heel erg van elkaar verschillen, hebben ze uiteindelijk hetzelfde doel: de computer laten doen wat wij willen. Dames, heren en alles…

Lees meer

MEEGAZINE
ARCHIEF

Benieuwd naar de artikelen die de redactieleden van het Meegazine eerder hebben geschreven? Ons archief puilt uit van interessante artikelen die ook zeker het lezen waard zijn.