BLOGBERICHTEN
2022

Door vierkante ogen kijken

Minimaal 80% van alle EEGA’ers speelt videogames, maar waarom dan toch? Dat zal ik je eens haarfijn uitleggen!

Er zijn vele voordelen aan videogames. Hier is een voordeel waar iedereen het wel over eens kan zijn: games zijn een vorm van ontspanning. Even niet denken aan je dagelijkse taken om gewoon wat plezier te hebben. Elke game kan ontspanning leveren. Van puzzel games tot First Person Shooters en zelfs horror games.

Laat ik je eens een ander voordeel aanbieden. Games werken vaak met een ‘inventory’. In sommige games is het gewoon je rugzak, waar alles wat los en vast zit in wordt bewaard. Andere games pakken het wat realistischer aan en maken het zo dat de rugzak op den duur vol raakt. Nu zou je dus moeten bijhouden hoeveel je aan ‘ammo’ of ‘health potions’ bij je draagt en hoeveel ruimte je openlaat voor nieuwe vondsten. Dit helpt je met het ontwikkelen van je management skills, ‘albeit small scale’. Een game zoals Fallout 4 breidt dit verder uit, met een manier om van gevonden voorwerpen, nieuwe dingen te maken. Fire Emblem games daarentegen, vergen echter dat je bijhoudt wie welke wapens draagt en wie sleutels voor deuren en schatkisten bij zich dragen. Zo gaat dat nog wel even door…

Nu ik toch Fire Emblem genoemd heb, laat ik het dan wat verder uitleggen. Fire Emblem games zijn turn-based strategy games. Over het algemeen speel je een groeiend leger, dat uiteindelijk een overheersend rijk moet overgooien. Je begint dus met misschien maar 5 soldaten, die het tegen ontelbare vijanden moeten afleggen. In de loop van het verhaal rekruteer je meer mensen naar jouw zijde en moet je dus keuzes maken tussen welke soldaten je het slagveld opstuurt. Jij moet ze trainen en voorzien van wapens. Dit vergt ook veel management en inzicht uiteraard.

Even iets heel anders. Iedereen heeft vast wel eens van The Legend of Zelda gehoord. Deze reeks avonturenspellen vragen vaak van je dat je ‘dungeons’ uitspeelt om voorwerpen te bemachtigen die je verder helpen in het verhaal. Deze ‘dungeons’ zijn vaak gevuld met puzzels en zetten je soms wel echt goed aan het denken. Voor een stap verder: neem dan een game zoals Portal. Dat zet je brein pas in overdrive met out-of-the-box denken.

Ter afsluiting: laten we het nog even hebben over het tactisch denken. Een spel dat zelfs je grootouders nog kennen, is Pokémon. Met zijn steen-papier-schaar basis van vuur verslaat gras, gras verslaat water en water verslaat vuur. Met 18 types en 324 verschillende manieren om die types te combineren, heb jij je handen wel vol met het bedenken wie sterk tegen wie is. Deze manier van ‘counterplay’ doet zich ook voor in andere games. Wel in mindere mate natuurlijk. Neem bijvoorbeeld de game Overwatch, die heeft niet zo’n strikte “A wint van B situatie”  heeft, maar zeker wel een “zonder X, kan Y niet winnen van Z situatie”. Ook Fire Emblem heeft zo’n systeem die ze de ‘weapon triangle’ noemen. Zwaarden verslaan bijlen, bijlen verslaan speren en speren verslaan zwaarden. Nou wisselt dat nog wel eens tussen games in de franchise, maar het is toch wel weer zo’n voorbeeld van logisch en strategisch denken om jezelf de beste kans van winnen te geven.

Zoals beschreven zitten er aan gamen veel voordelen. Deze zijn niet altijd even opvallend. Gamen wordt vaak gezien als simpel tijdverdrijf. Een spelletje, meer niet. Hopelijk heb je door het lezen van dit artikel iets opgestoken over hoe het spelen van videogames een voordeel kan zijn. Stay Gaming!

OVERIGE
ARTIKELEN

Digidokter

DigiDokter Legt Uit: Programmeertalen (Deel 1 Hoog of laag?)

Alle software die we gebruiken moet natuurlijk door iemand geschreven worden. Om dit makkelijker te maken voor ons, hebben we hiervoor verschillende programmeertalen ontwikkeld. Ondanks dat deze talen soms heel erg van elkaar verschillen, hebben ze uiteindelijk hetzelfde doel: de computer laten doen wat wij willen. Dames, heren en alles…

Lees meer

MEEGAZINE
ARCHIEF

Benieuwd naar de artikelen die de redactieleden van het Meegazine eerder hebben geschreven? Ons archief puilt uit van interessante artikelen die ook zeker het lezen waard zijn.