BLOGBERICHTEN
2023

Een introvert perspectief op buitenlandse vakanties

Disclaimer: dit is een persoonlijk uitgangspunt en spreekt dus niet voor ieder ander introvert.

Reizen doe je vaak. Je reist naar school en weer naar huis, je reist naar werk en weer naar huis. Zo is het leven tegenwoordig. Maar reizen doe je ook naar andere landen, ver over de grens. Maar wat nou als je het al moeilijk hebt om langs de voordeur te komen? Dan is het buitenland een bootcamp van ongemakkelijkheid.

Na mijn eigen uitstapje naar Zuid-Afrika zijn er wel duidelijk dingen waar je als introvert last van zult hebben. Bijvoorbeeld een overbelasting aan sociale interactie. Je zult 80% van de vakantie met mensen contact hebben. Met je medereizigers of de lokale bewoners, hotelpersoneel of andere toeristen etc. Een van de weinige momenten dat je hiervan herstelt, is wanneer je op je hotelkamer ligt te slapen, wat in het geval van overbelasting niet genoeg kan zijn. Je hebt, in essentie, geen moment van rust. Als introvert kan je er zo van uitgeput raken tot de vakantie geen vakantie meer is. Een groot oorzaak hiervan is het ontbreken aan een ruimte waar je je in terug kan trekken.

Een bed en slaapkamer die niet je eigen zijn zullen vast wel wennen, maar niet direct de eerste nacht. Voeg daaraan toe dat je misschien een kamer deelt met een medereiziger, plus dat de kans bestaat dat je nooit twee nachten in hetzelfde bed doorbrengt. Dan zul je nooit een vertrouwelijke ruimte hebben om te ontspannen en om jouw energie weer op te laden. Nooit een dag om te zeggen: “Het is wel even genoeg geweest.”

Waarschijnlijk ben je ook nog niet de ‘reisleider’ van dit uitstapje. Dan heb je ook nog eens te luisteren naar een dag- of weekschema dat iemand anders voor jou heeft uitgestippeld. Je kan niet bepalen wat je voor een dag kan doen, tenzij de organisator van de reis zegt: “Vandaag hebben we een vrije dag.” Elk uur wordt er: “Zo laat bij A” en “deze route naar B” gezegd. Mocht je het niet eens zijn met de activiteit van de dag, dan is het of: “Pech gehad, in de auto.” Of je moet je maar een dag doorbrengen met alleen wat snacks. En dan zul je wel denken: “Maar is alleen zijn niet wat je wilt?” Daar heb je misschien wel gelijk in, maar dat wil nog niet zeggen dat je er een daginvulling aan hebt. Je zit vast in het buitenland en waarschijnlijk heb je niks anders te doen dan naar het plafond staren, want alles wat je wil doen, ligt nog thuis in je slaapkamer, 14 duizend kilometer verderop.

Een buitenlandse vakantie kan wel leuk zijn, maar voor een introvert is het nog wel een hele opgave. Een vakantie binnen Nederland is al ver genoeg, zullen de meeste zeggen. Laat staan één naar Duitsland of België. Maar om dan hals over kop naar buiten Europa meegesleept te worden, is dan al helemaal uit den boze. Als je dit als extravert mocht lezen, help je introverte vriend of familielid dan eerst met heel goed voorbereiden. Het liefst nog voordat ze in de taxi naar schiphol stappen, dank u zeer. 

Simon van Leusen

OVERIGE
ARTIKELEN

Digidokter

DigiDokter Legt Uit: Programmeertalen (Deel 1 Hoog of laag?)

Alle software die we gebruiken moet natuurlijk door iemand geschreven worden. Om dit makkelijker te maken voor ons, hebben we hiervoor verschillende programmeertalen ontwikkeld. Ondanks dat deze talen soms heel erg van elkaar verschillen, hebben ze uiteindelijk hetzelfde doel: de computer laten doen wat wij willen. Dames, heren en alles…

Lees meer

MEEGAZINE
ARCHIEF

Benieuwd naar de artikelen die de redactieleden van het Meegazine eerder hebben geschreven? Ons archief puilt uit van interessante artikelen die ook zeker het lezen waard zijn.