BLOGBERICHTEN
2024

Het begin van een avontuur

Een kijkje in de wereld van Dungeons & Dragons

In een wereld vol magie, gevaar en altijd een gevecht tussen ‘goed’ en ‘kwaad’, zijn jullie, de dappere groep avonturiers, eindelijk aangekomen bij de troonzaal in het kasteel van de kwaadaardige koning.
Je staat voor de deur en werpt een blik naar de eigenzinnige groep mensen die je via lot bent tegengekomen en tijdens het avontuur goede vrienden mee bent geworden.

Om hier te komen hebben jullie eerst veel handlangers moeten verslaan.
Jullie zijn allemaal op half tot driekwart kracht, maar het is nu of nooit.
“Als we nu rusten en niks doen, is het te laat. De dimensie eclips is bijna.
Als de koning de krachten van alle dimensies kan trekken, kan niemand hem meer stoppen.”

Heb ik je aandacht getrokken? Ben je benieuwd hoe dit afloopt, of zelfs is begonnen?
Dit kun je zelf bedenken! Dit is namelijk één van vele voorbeelden voor een spel van ‘Dungeons and Dragons’, een populaire ‘Table Top RolePlaying Game’. Dungeons and Dragons, of DnD afgekort, is niet een spel zoals Monopoly of een computergame. DnD is meer gelijk aan een improvisatie- en rollenspel; losjes, regels die meer richtlijnen zijn en de enige grenzen zijn die van jouw eigen fantasie.

Je kunt het op veel manieren spelen. Een kort of lang spel. Ergens afspreken of online spelen. Je strak aan de regels houden of het meer als leidraad nemen. Van medieval fantasy settings tot science fiction. Fairy tale genres tot horror. Alles kan! Het enige wat je echt nodig hebt, is een groepje mensen (zo’n 4-5 minimaal), Google, tijd en een beetje creativiteit. Je hoeft niks te kopen, er zijn boeken en je hebt speciale dobbelstenen nodig, maar deze kun je makkelijk gratis online vinden. Sites zoals DnDBeyond zijn er ook, waar je gratis of betaald informatie kunt vinden en makkelijk een karakter kan maken.

Hierbij leg ik even uit hoe het spel zo ongeveer werkt. Eén van de spelers neemt de rol van ‘Dungeon Master’(afgekort DM) op zich, dit is de verhalenverteller, en de andere spelers zijn karakters in het verhaal. Om een voorbeeld te geven; de DM is vergelijkbaar met de regisseur van een filmset en de spelers zijn vergelijkbaar met de acteurs. De DM is degene die ‘de rest van de wereld’ speelt en vormgeeft. De spelers zijn hun eigen karakter in deze wereld. Vanaf daar heeft de DM vaak een verhaal, zoals bijvoorbeeld het stoppen van een kwaadaardige koning. Dit verhaal kunnen de spelers volgen op de manier die zij willen. Echter niet alles lukt zomaar, hierbij komen de dobbelstenen te pas.

De dobbelstenen zijn de ‘speelkaarten’ van het spel. Een set bestaat uit 7 verschillende dobbelstenen, allemaal met een verschillende hoeveelheid kanten.

De belangrijkste dobbelsteen hieruit is de D20, oftewel een dobbelsteen(D) met twintig kanten(20), hiermee rol je het meest. Als je iets wilt doen in het spel kan de DM vragen om te rollen. Bijvoorbeeld; Je wilt langs een beveiliger om ergens binnen te komen waar je eigenlijk niet mag zijn, dus je liegt tegen hem. Nu moet je rollen om te zien hoe goed jouw leugen is. Een 1 op de D20 is een automatische faal, je leugen is zo slecht dat hij er makkelijk doorheen ziet. Een 2 tot 10 is over het algemeen een lage rol en 11 tot 19 een hoge. Op een 20 heb je natuurlijk het hoogst gegooid, dus je krijgt vaak de beste uitkomst voor jouw handeling.

Afhankelijk van jouw karakters kwaliteiten kunnen er bonussen op jouw rollen komen. Als jouw karakter namelijk heel goed is in liegen, zou je bijvoorbeeld altijd 5 extra punten bij jouw gerolde nummer kunnen tellen, dan wordt een 10 op de D20 een 15 in het spel.

Ik hoor het nu al; “Maar ik kan helemaal niet acteren!”, “Ik weet niet zeker of ik dit kan.”, “Het klinkt wel heel moeilijk”, en ga zo maar door. Het spelen van Dungeons & Dragons is ook niet voor iedereen, maar omdat het zo makkelijk naar eigen wil gevormd kan worden, is er zeker een spelvorm voor bijna iedereen. Het leren van DnD is een proces, maar je leert ook veel van het spelen ervan.

Je hoeft niet per se goed te zijn in acteren, maar je hebt wel wat inlevingsvermogen nodig. Je maakt namelijk een karakter dat in andere schoenen staat in een wereld vol met andere personages die ook dingen anders doen en zien, net zoals hier op aarde. Je moet je een beetje in kunnen leven in jouw creatie en hun wereld. Je moet kunnen bedenken wat iemand zou doen in bepaalde situaties.
Dit wordt vaak makkelijker gemaakt doordat velen eigenschappen uit hun persoonlijkheid halen en vormgeven in hun personage.

Neem het voorbeeld in het intro; Je bent één van de weinige helden met de kracht om de kwaadaardige koning te stoppen. Wat doe je in dat geval? Hoe zou je hem stoppen? Ben je benieuwd waarom de koning kwaadaardig is of maakt de reden je niet veel uit? Et cetera.

Dit inlevingsvermogen komt ook naar voren in het stukje teamwork dat bij DnD komt kijken. Je speelt namelijk met een groep mensen die allemaal anders spelen en andere dingen uit dit verhaal willen halen. De groep maakt het verhaal samen. De Dungeon Master maakt de fundatie, maar samen bouwt de groep het huis en richt het in.

Samen met je team denk je creatief en werk je dingen uit. De meeste verhalen hebben een ‘probleem’ dat opgelost moet worden, in DnD doe je dat samen. De DM is degene die je het mysterie voorlegt en jou clues/hints kan geven, de spelers gaan het dan samen oplossen. In een van mijn DnD groepen hebben we het woord ‘probletunities’ gecreëerd, een mix tussen ‘problems’ en ‘opportunities’, want met elk probleem dat onze DM ons geeft zien wij ook een mogelijkheid. De bende Orcs die problemen aan het veroorzaken zijn, kunnen misschien ook een goede asset worden met een goed praatje, in plaats van hen gewoon aan te vallen.

Je weet nu ongeveer hoe het in z’n gang gaat, maar het zou wel een heel lang artikel worden als ik er nóg verder op in ga en voor sommige mensen is het fijner om het echt in actie te zien. Als mijn voorbeelden en uitleg je geïnteresseerd hebben gemaakt en je wil meer zien en/of weten, kun je naar Dungeons & Dragons content creators online kijken. Er zijn heel wat populaire en minder bekende groepen op plekken zoals YouTube en Twitch die online DnD spelen voor mensen om mee te kijken bij hun avontuur.

Wat bekendere namen zijn bijvoorbeeld; Critical Role en Dimension 20. Dit zijn groepen die al jaren online hun games streamen en uploaden voor anderen om mee te genieten. Zij werken wel op een hoog spel-level en hun groep vrienden bestaan vooral uit acteurs en voice actors, dus hoewel hun DnD games heel geweldig zijn, zijn ze vaak niet een goede representatie van hoe het voor de ‘gewone’ DnD groep zal gaan.

Wat onbekende namen die ik kan aanbevelen zijn; Nyxrising en de DnD game van Smosh. Deze twee zijn betere voorbeelden van hoe het meer in z’n werking zal gaan. Ze hebben nog wel een bepaalde hoeveelheid professionalisme, maar het is een stuk losser en de meeste spelers zijn redelijk nieuw in het spelen van DnD.

Ook is Dungeons & Dragons niet het enige spel van dit soort. DnD is een ‘Role-Playing Game System’ en zo zijn er meerdere andere systemen. Deze andere systemen werken vaak op andere regels en kunnen onder andere genres vallen. Je hebt bijvoorbeeld Pathfinder, een systeem redelijk vergelijkbaar met DnD. Maar ook Warhammer 40K: Dark Heresy, waarvan het systeem heel anders is van DnD en zich afspeelt in een hele duistere sci-fi wereld i.p.v. de vooral middeleeuwse fantasy van DnD. Zo zijn er vele spel soorten en vormen die bij jou en/of je vriendengroep zou kunnen passen!

Ik ben smoorverliefd op de werelden van Dungeons & Dragons en andere Table Top Role-Playing Games. De diepe verhalen, de vriendschappen, de creativiteit, de emoties. Het geeft mij energie en blijdschap dat ik hoop nooit meer te verliezen.

Met een laatste wanhopige poging, brengen jullie alle kracht samen om de kwaadaardige koning eens en voor altijd te verslaan. Met een harde klap valt hij neer, te zwak om de kracht van alle dimensies vast te blijven houden. Eén voor één vallen de portalen naar de dimensies dicht.
De eclips is over. De oorlog tegen de koning is over.
Een paar dagen later wordt jouw groep opgeroepen door het tijdelijke beheer van het koninkrijk voor iets belangrijks. Daar staan jullie dan, voor de mensen van de hoofdstad, tijdens een grote speech over jullie prestaties. “Na jaren leven in oppressie en angst, hadden wij hoop verloren. Deze moedige individuelen zijn door lot samen gekomen en zijn sterk genoeg geworden om ons weer te bevrijden! Ons weer hoop te geven! Door hun dappere acties is de kwaadaardige koning niet meer en kunnen wij werken naar een tijd van enigheid, compassie en vrede! Het is mij een grote eer om jullie tot onze legendarische helden te benoemen!” De toekijkers barsten uit in groot gejuich. Hoeden, bloemen, en anders vliegt de lucht in.
Jullie zijn officieel helden en de wereld is gered.
Jullie houden elkaars handen vast met trots.
Het volgende op jullie pad zal zeker niet makkelijk zijn, maar samen kunnen jullie alles aan

OVERIGE
ARTIKELEN

Digidokter

DigiDokter Legt Uit: Programmeertalen (Deel 1 Hoog of laag?)

Alle software die we gebruiken moet natuurlijk door iemand geschreven worden. Om dit makkelijker te maken voor ons, hebben we hiervoor verschillende programmeertalen ontwikkeld. Ondanks dat deze talen soms heel erg van elkaar verschillen, hebben ze uiteindelijk hetzelfde doel: de computer laten doen wat wij willen. Dames, heren en alles…

Lees meer
Dungeons & Dragons

Het begin van een avontuur

In een wereld vol magie, gevaar en altijd een gevecht tussen ‘goed’ en ‘kwaad’, zijn jullie, de dappere groep avonturiers, eindelijk aangekomen bij de troonzaal in het kasteel van de kwaadaardige koning. Je staat voor de deur en werpt een blik naar de eigenzinnige groep mensen die je via lot…

Lees meer

MEEGAZINE
ARCHIEF

Benieuwd naar de artikelen die de redactieleden van het Meegazine eerder hebben geschreven? Ons archief puilt uit van interessante artikelen die ook zeker het lezen waard zijn.