BLOGBERICHTEN
2023

One Piece Live Action

Deze “Netflix original” is uitgekomen op 31 augustus 2023 en breekt het langlopende stigma van slechte live-action adaptaties die ervoor uitgekomen zijn. Dit komt door de hechte samenwerking met de originele One Piece auteur Eiichiro Oda, die voor het grootste deel van de productie aanwezig was. Als One Piece fan geef ik de live-action een 7.4/10. Ik raad het iedereen aan om te kijken.

Natuurlijk zijn er hier en daar wel fouten te zien nu het in het echte leven gefilmd wordt, in plaats van geanimeerd te worden. De bekendste is wanneer een van Zoro’s katanas (een rekwisiet, en dus niet een echt zwaard) verbuigt wanneer hij over de grond rolt. Niet alles kan perfect zijn.

Het verhaal in grote lijnen

Het verhaal gaat over een jonge piraat. Wij zien de allereerste dagen van zijn piratencarrière. Zijn naam is Monkey D. Luffy en hij is de man die Koning van de Piraten wordt. Om dat te bereiken, is hij op zoek naar de legendarische schat: de “One Piece.” Deze schat is door de vorige Piraten Koning, Gold Roger, achtergelaten op een mysterieus eiland. Roger en zijn crew zijn tevens de enigen die ooit dit eiland hebben bereikt. Luffy is daarom begonnen met het rekruteren van vrienden voor zijn eigen piraten crew, de Straw Hats.

Cast

Merendeels zijn de acteurs perfect gecast voor hun rollen. Hun acteerwerk representeert de originele karakters één-op-één. Net alsof ze echt uit hun fictieve wereld zijn gestapt. De costume designers hebben ook hun beste beentje voorgezet en hebben veel van de outfits tot leven gebracht.

Iñaki Godoy is fantastisch als Luffy. Je zou haast zeggen dat hij echt de hoofdpersoon is, in plaats van een acteur. Hij en zijn mede-acteurs geven het allemaal de volle 110%. Er zijn maar weinig castleden die hun rol niet recht doen.

Shanks en Makino bijvoorbeeld komen bij de vergelijking met hun originelen echter niet zo goed uit de verf. Zij zien er eerder uit alsof je vader en moeder dachten om voor de lol als jouw favoriete tekenfilmfiguren te verkleden.

De ontwerpen voor de “Fishmen” zijn goed behandeld. Ze wilden het gebruik van CGI minimaliseren en hebben dus zo veel mogelijk in kostuums gestoken. Arlong is misschien niet een perfecte kopie, maar hij lijkt nog steeds zoals Arlong er zou moeten uitzien. Zijn “nieuwe” neus was een creatieve keuze en de rest van zijn crew zagen er ook geloofwaardig uit.

Bronmateriaal

Maar hoe vergelijkt de live action met het originele verhaal?

 

Een grote verandering in het verhaal is dat Garp nu veel vroeger relevant is in het verhaal dan in het originele materiaal. Seizoen 1 van de Live-Action is ongeveer gelijk aan de eerste 95 manga hoofdstukken/44 anime afleveringen. Garp is pas 400 afleveringen later relevant. Het werkt voor 90%, maar zijn originele introductie is nu wel dubieus. Het arrestatiebevel voor Axe-Hand Morgan is niet heel geloofwaardig, waardoor Garp zijn onverwachte opduiken ook wat wenkbrauwen optrekt.

Het meest onnozele wat in het echt is overgenomen, is Kuro’s “Stealth Foot” (Nukiashi in het Japans). Een techniek waarbij door meerdere malen snel op de plaats te stappen, de gebruiker een grote boost in snelheid krijgt. Hierdoor is Kuro niet te volgen met het blote oog. In de manga en anime kun je duidelijk zien dat Kuro deze stappen zet, terwijl in de live action, Kuro gewoon vervaagt wanneer hij rent. Dat is op zich geen probleem (het bespaart immers seconden in de aflevering die voor andere scènes ingezet kunnen worden). De manier waarop Kuro het gebruikt in de live action laat hem echter meer op een pestkop lijken dan een echte piratenschurk. In het originele verhaal gebruikt hij deze techniek om hele groepen, zonder onderscheid te maken, aan te vallen. Hier gebruikt hij het alleen maar om van één kant van een kamer naar de andere kant te rennen en dan weer terug. Misschien is het idee dat hij zoals een kat met zijn eten speelt (hij is wel de kapitein van de Black Cat Pirates), maar het ziet er nu alleen maar sullig uit.

Dus, ten einde gekomen van deze aflevering, wil ik nogmaals de serie aanraden. Het is zeker de tijd waard om te kijken. Gewoon doen!

 

Simon

OVERIGE
ARTIKELEN

Digidokter

DigiDokter Legt Uit: Programmeertalen (Deel 1 Hoog of laag?)

Alle software die we gebruiken moet natuurlijk door iemand geschreven worden. Om dit makkelijker te maken voor ons, hebben we hiervoor verschillende programmeertalen ontwikkeld. Ondanks dat deze talen soms heel erg van elkaar verschillen, hebben ze uiteindelijk hetzelfde doel: de computer laten doen wat wij willen. Dames, heren en alles…

Lees meer

MEEGAZINE
ARCHIEF

Benieuwd naar de artikelen die de redactieleden van het Meegazine eerder hebben geschreven? Ons archief puilt uit van interessante artikelen die ook zeker het lezen waard zijn.