EDITIE NR.3
2022

Will Nuruwe: Muziekdocent van EEGA Plus!

Will is al sinds 1994 professioneel musicus. Hij is bassist en bandlid geweest bij onder andere Total Touch, First showband (vaste band van o.a. Frans Bauer en René Froger), de band van Edsilia Romley, Ruth Jacott, Berget Lewis, BZN en George Baker. Verder is hij Music director geweest bij onder andere de theaterproductie “The magic of Jeans” (JEANS), het eerste soloconcert van Taryll Jackson (bekend van de boyband 3T en neefje van Michael Jackson) en hij is al vanaf 2010 vaste remplacent bassist in de musical “Soldaat van Oranje”. Naast het muzikant zijn, is hij onder andere producent van het jaarlijks terugkerende muziekfestival Djazz Vibes in Doetinchem, Soulfood events en Will Nuruwe & Friends music sessions. Op dit moment is hij ook muziekdocent bij EEGA Plus.

Hoe heeft Will EEGA Plus gevonden?

Will kende Sietze Henstra al voordat hij EEGA Plus kende. Sietze bezat een grand café in Almere-Buiten waar Will eens in de maand een muzikale middag verzorgde, samen met andere bekende musici en artiesten onder de naam Will Nuruwe & Friends. Will wist dat Sietze een bedrijf had dat EEGA Plus heette. Ook wist hij dat het in Deventer zat en daardoor wilde hij wel eens een kijkje nemen. Ooit kwam de vrijblijvende vraag of Will interesse had in bandcoaching, maar aangezien Will het als professioneel muzikant op dat moment erg druk had, was daar helaas geen tijd voor. Toen corona kwam lag de hele entertainment- en cultuursector plat en had hij opeens erg veel tijd. Will had Sietze toevallig een keer aan de lijn: de functie was er nog steeds. Nu Will er de tijd voor had, leek het hem een leuke uitdaging. Hij ging er compleet open minded in, want hij had geen ervaring in het muzikaal coachen van deelnemers met een diagnose.

Wat wil je de deelnemers leren? En wat leer je van de deelnemers?

Will hoopt het zelfvertrouwen van de deelnemers te verhogen. Volgens hem zouden ze nooit moeten denken dat ze het niet kunnen. Dit op muzikaal gebied, maar ook op menselijk gebied. Hij wil ze ook leren dat niet alles vanzelf gaat. Dat hard werken loont. Verder leert Will je de kneepjes van het vak. Hij probeert een connectie te maken, waardoor communiceren makkelijker wordt. Dit verschilt per deelnemer. Wat Will van de deelnemers leert, is dat iedere deelnemer weer een andere benadering nodig heeft. Ook al hebben ze dezelfde diagnose. Iedere deelnemer denkt en ervaart gebeurtenissen anders. Autisme was voor hem helemaal nieuw. Wat hem opvalt, is dat deelnemers soms in de knoop raken als de maatschappij anders werkt dan ze van tevoren bedacht hadden.

Wat waren voor Will de gevolgen van corona?

Door de pandemie is vanaf 14 maart 2020 zijn muzikale leven afgenomen. Wat voor hem de normaalste zaak van de wereld was (concerten geven, evenementen in het binnen- en buitenland en het reizen per auto of vliegtuig), werd opeens gecanceld. Concerten in het buitenland en de cultuur van een land opsnuiven, kon helaas niet meer. Zo maar in één keer die ‘doodse stilte’! Als ondernemer in de cultuur-/evenementenbranche was het vanaf dat moment erg moeilijk. De overheid beloofde dat iedereen die door de coronamaatregelen was getroffen, financieel zou worden gesteund. Er werd immers gemeld dat we ‘diepe zakken hadden’. Helaas was de waarheid totaal anders! Subsidies in de cultuursector gingen veelal naar instellingen die al subsidies kregen. De artiesten, technici en iedereen die in deze sectoren werkzaam waren, moesten maar hun eigen broek omhoog houden met alle gevolgen van dien.

Desondanks heeft corona ook wat opgeleverd. Will is meer gaan nadenken over het algemene leven. Vroeger nam je dingen zo maar voor lief aan, maar nu ben je bewuster van hoe dingen tot stand zijn gekomen.

Wat doet Will na corona?

Niet alles is zomaar terug! Je hebt geen schakelaar die je zomaar omzet, waardoor je opeens weer een bomvolle agenda krijgt. Stap voor stap bouw je je normale leven weer op. Mocht het in de sector toch weer druk worden, wil hij de functie van EEGA Plus Bandcoach gewoon blijven doen. Hij heeft nog plannen om connecties tussen de deelnemers te zoeken, om het zo samen tot een mooi geheel te maken. Ieder heeft zijn eigen deel, maar je moet goed naar elkaar luisteren. Muziek maken is meer dan alleen muziek maken: je moet op elkaar kunnen vertrouwen, want je bent een puzzelstuk in het geheel. Muziek is emotie.

OVERIGE
ARTIKELEN

Horror artikel Simon

De humor van horror

BLOGBERICHTEN 2024 De humor van horror Hoe komt het dat mensen plezier halen uit het horrorgenre? Het kraken van botten, het vloeien van bloed of misschien gewoon de vraag “hoe” of “waarom”, het horrorgenre heeft voor ieder wat wils. Leedvermaak Geen beter vermaak, dan leedvermaak. Je hoort het vaak binnen…

Lees meer

MEEGAZINE
ARCHIEF

Benieuwd naar de artikelen die de redactieleden van het Meegazine eerder hebben geschreven? Ons archief puilt uit van interessante artikelen die ook zeker het lezen waard zijn.