EDITIE NR.5
2022

Een treinreis zonder telefoon (het is mogelijk!)

Treinreizen. We maken er allemaal wel eens een in ons leven. Maar hoe spendeer jij je tijd in de coupé? Waarschijnlijk pak jij je telefoon of laptop om even Twitter of YouTube te bekijken. Of misschien zet je even een muziekje op. Maar wat nou als je accu leeg is of als je gewoon even niet naar een beeldscherm wil turen. Dan ben je hier aan het juiste adres voor wat alternatieven gedurende je treinritje.

Eendagsvlieg

Je hebt vast wel eens gezien dat mensen in een boek duiken of een kort dutje doen wanneer ze in de trein zitten. Hier en daar doen sommigen zelfs huiswerk voor school. Hier is een suggestie die niet zo veel voorkomt: een kort verhaal schrijven. Als je in de trein zit, zit je vast al veel na te denken over van alles en nog wat (er van uitgaande dat je niet door je telefoon afgeleid wordt). Dit is dan het perfecte moment om die gedachten om te zetten in een kort verhaal. Dit kan in elke stijl die jij maar wilt. Of je nou een kort fantasieverhaal of een sci-fi film script wilt schrijven: je hebt het zelf in de hand. Je kan er zelfs een illustratie aan toevoegen als je de tijd hebt. Een kleine doodle mag natuurlijk ook gewoon.

Voyeurisme

Maar misschien ben je niet zo’n schrijver of tekentalent. Dan kun je nog steeds plezier beleven, simpel aan je gedachten. Neem de buitenomgeving van de trein eens als voorbeeld. Je zou denken dat die er elke dag hetzelfde uitziet. Maar als je goed oplet, zullen je vanzelf verschillen opvallen, die je niet door zou hebben als je doodgewoon zit te dagdromen. Simpele dingen zoals een bloemperk bij iemand in de tuin of vogels met hun nest in een boom. Of wat obscuurdere dingen zoals een zwart zitbankje in het donkere deel van het bos dat je eerst niet opviel. En als je dagelijks of wekelijks rond dezelfde tijd reist, kun je toevallig passerende auto’s of fietsers herkennen van de dag ervoor. Bijvoorbeeld een rode Toyota op de rotonde of een kale man met lange baard die altijd over de brug fietst. Niet de meest intensieve bezigheid, maar zeker wel een waar je van genieten kunt. “It’s the little things”, zeggen de mensen dan. Daar kun je het niet mee oneens zijn. En anders kun je altijd nog een gesprek aangaan met de conducteur, mocht hij of zij er tijd voor hebben.

Laatste station

Zo’n smartphone is natuurlijk wel erg handig: je kan er je treinschema op bekijken, het geeft de tijd aan en het laat jou de weersvoorspelling zien. Maar we raken er al te makkelijk in opgezogen. Om je heen kijken wordt er haast een nieuwe ervaring bij. Het zal je niet verbazen, maar het aantal mensen weggedoken in hun persoonlijke beeldscherm valt toch echt wel op. Dus leg die telefoon een keer weg, laat maar in je broekzak of rugtas zitten en tuur eens naar wat anders. Misschien kijk je straks die speciale andere nog in de ogen. 😉

Nog een fijne reis gewenst!

OVERIGE
ARTIKELEN

Digidokter legt uit: Meerfactorauthenticatie

Digidokter legt uit: wachtwoorden – deel 1

Je ziet ze overal: op Facebook, Twitter en wanneer je thuis je computer opstart of hierbij EEGA Plus… Ik heb het natuurlijk over wachtwoorden! Deze wachtwoorden zijn bedoeld om onbevoegden buiten de deur te houden, een beetje als een slot op een deur. Echter is een wachtwoord niet zo simpel…

Lees meer

Iedereen heeft vooroordelen

Hoe open je ook over mensen denkt, iedereen heeft hoe dan ook verwachtingen van elkaar. Ik ben zelf gediagnosticeerd met ADD, maar bijna mijn hele leven daarvoor had ik de diagnose PDD-NOS (autisme). In dit artikel heb ik het over vooroordelen.

Lees meer

MEEGAZINE
ARCHIEF

Benieuwd naar de artikelen die de redactieleden van het Meegazine eerder hebben geschreven? Ons archief puilt uit van interessante artikelen die ook zeker het lezen waard zijn.