EDITIE NR.1
2021

TIX, de held van het songfestival

Ik vond dat het songfestival altijd meer draaide om de outfits dan om de nummers zelf en daar wilde ik weinig mee te maken hebben. Dat is een klein beetje veranderd toen Nederland won. Dit jaar had ik me verdiept in de achtergronden van de deelnemers, en eentje sprong er toch wel uit. De kandidaat van Noorwegen, Andreas Haukeland, beter bekend onder zijn artiestennaam TIX.

Persoonlijk leven

Andreas werd op zijn vijfde gediagnosticeerd met ADHD, OCD en Gilles de la Tourette. Hij werd gepest op de basisschool door zijn tics. Hij kreeg daarom ook van zijn klasgenoten de bijnaam TIX. Later omarmde hij deze bijnaam, door het zijn artiestennaam te maken. TIX heeft ook kenmerkende kleding, een bontjas, een hoofdband en een zonnebril. Met die zonnebril verbergt hij zijn ogen, als hij deze niet zou dragen dan zouden zijn ogen alle kanten op gaan.

Muzikale carrière

De artiest TIX begon zijn muzikale carrière als componist van partymuziek voor studenten die net afgestudeerd zijn. In 2015 brak hij door met het controversiële nummer Sjeiken 2015. Ook zat hij in het team wat Sweet But Psycho schreef, de hit waarmee Ava Max beroemd werd. In 2021 deed hij mee aan de Noorse voorronde van het songfestival met het nummer Ut av mørket (‘Uit de duisternis’). De Noorse recensenten waren vernietigend over het nummer, én over TIX. Daar kregen ze forse kritiek op, het werd gezien als openbaar pestgedrag. Uiteindelijk heeft hij ze allemaal de mond gesnoerd door de voorronde te winnen en mocht hij uitkomen voor Noorwegen op het songfestival.

Eurovisie inzending

Met het nummer Fallen Angel, wat de Engelse variant is van Ut av mørket, wil hij het thema mentale gezondheid op de agenda zetten en ervoor zorgen dat mensen zich erin herkennen en zich beter gaan voelen. In de act is hij verkleed als een engel die met kettingen wordt tegengehouden door demonen. Het nummer gaat over een engel die erg mooi is, maar zijn eigen pracht niet kan waarderen. De demonen symboliseren hier de onzekerheden en de somberheden die iemand over zichzelf kan voelen. In het midden van de act doet hij zijn zonnebril af en zie je de tics in zijn ogen. Hiermee wil hij laten zien dat je zwakkere punten van jezelf kan omzetten tot sterke punten.

Mijn ervaringen

Ik herken gedeeltes van het verhaal van TIX wel. Ik ben ook gepest op de basisschool en een gedeelte van de brugklas. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik de demonen van onzekerheid en somberheid nu al een hele lange periode met mij meedraag. Het zorgt ervoor dat bij een groot gedeelte van de dingen die ik doe, ik automatisch om mij heen kijk of wat ik doe wel het juiste is. Dat kost flink wat energie. Mijn onzekerheid kan ik ook als een kracht inzetten. Door te delen met een ander dat ik me onzeker voel over bepaalde situaties stel ik mij kwetsbaar op. Dat kan ervoor zorgen dat mensen daarmee rekening houden, en zich ook kwetsbaarder naar jou gaan opstellen waardoor sociaal contact uiteindelijk minder ongemakkelijk wordt.

Missie geslaagd

In ieder geval ben ik wel blij dat TIX met het songfestival heeft meegedaan, want hij heeft ervoor gezorgd dat mensen zich herkenden in zijn verhaal. En die herkenning is belangrijk, zo weet je dat je niet de enige bent die een nare tijd heeft beleefd. Het is erg indrukwekkend wat hij heeft bereikt, gezien zijn ‘beperkingen’ en hij heeft verdiend de finale gehaald. Hij is een inspiratiebron voor velen geweest, en ook voor mij. Ook al is hij 18de geëindigd, zijn missie is geslaagd.

 

David Nijhof

Redacteur Meegazine en deelnemer Traject naar Werk

In 2013 is het allereerste Meegazine gelanceerd. De redactie van het Meegazine bestaat uit jongeren die een Traject naar Werk bij EEGA Plus volgen. Ze schrijven over thema’s zoals talent, persoonlijke ontwikkeling, werk, stage en vrije tijd. Waarbij ze kennis, tips en eigen ervaringen delen. Het is ontstaan als een project met een educatief doel waar de redactieleden de ruimte krijgen om artikelen te schrijven én aan hun persoonlijke doelen te werken. Het Meegazine verschijnt 4x per jaar en elke editie heeft een eigen thema.

OVERIGE
ARTIKELEN

Horror artikel Simon

De humor van horror

Hoe komt het dat mensen plezier halen uit het horrorgenre? Het kraken van botten, het vloeien van bloed of misschien gewoon de vraag “hoe” of “waarom”, het horrorgenre heeft voor ieder wat wils. Lees er hier een hele blog over.

Lees meer

Een natuurlijke keuze

Een beroepskeuze is misschien een angstaanjagend woord voor nieuwe deelnemers van EEGA Plus. Vooral voor de deelnemers die nog totaal geen idee hebben welke richting ze op willen gaan; een hoop beroepskeuzetesten doen én allerlei vragen beantwoorden. Iedere mogelijke ‘dit is het!’ maakt je net niet enthousiast genoeg om er…

Lees meer

MEEGAZINE
ARCHIEF

Benieuwd naar de artikelen die de redactieleden van het Meegazine eerder hebben geschreven? Ons archief puilt uit van interessante artikelen die ook zeker het lezen waard zijn.