EDITIE NR.1
2021

Weet jij wat je eet?

Een vriendin van mij kan geen E-nummers eten, ik vond dat altijd heel vervelend. Als ik koekjes had gebakken kon zij het niet proeven omdat er E-nummers in zaten. De vragen “Kan ik iets maken zonder E-nummers zodat zij het kan eten? En wat is een E-nummer? Is het schadelijk om te eten of kun je het eten zonder problemen?” Kwamen in mij op. Het antwoord op de eerste vraag is: “Ja, natuurlijk kan ik iets maken dat geen E-nummers bevat.” Ik had nog geen antwoord op mijn laatste twee vragen, wat E-nummers zijn, dus ging ik op onderzoek uit en dit is wat ik vond.

Wat zijn E-nummers?

Een E-nummer is een code voor een stof die binnen de Europese Unie toegelaten is als toevoeging in voedingsmiddelen die bedoeld zijn voor mensen. Veilige toevoegingen krijgen van de overheid een E-nummer. Het is een garantie dat de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) de stoffen gecontroleerd heeft en veilig vindt. Een toevoeging krijgt pas een E-nummer als zeker is dat je er niet te veel van binnenkrijgt. In de wet staat in welke producten een toevoeging gebruikt mag worden en hoeveel er maximaal aan producten mag worden toegevoegd.

Wat is de EFSA?

De European Food Safety Authority (EFSA) is een bureau (agentschap) van de Europese Unie dat onafhankelijke wetenschappelijke adviezen geeft over voedselveiligheid.

Zijn E-nummers slecht of goed?

Lang niet alle e-nummers zijn slecht, zo zijn er ook natuurlijke e-nummers en deze kunnen zelfs gezond zijn. Bijvoorbeeld E300 is vitamine C en wordt gebruikt om producten langer houdbaar te maken. De ene stof is de andere niet en daarom zijn E-nummers ingedeeld op een lijst1 en hebben ze de kleur groen, oranje of rood gekregen met groen als veiligst en rood als gevaarlijkst.

Waarom doen fabrikanten zoveel E-nummers in het eten?

Als je bijvoorbeeld een pak koekjes in de winkel koopt, wil je wel dat de koekjes langer dan een week, zeg een maand, houdbaar zijn. Dan moet de fabrikant iets toevoegen aan de koekjes waardoor ze langer houdbaar zijn. Je kunt, laten we zeggen, een grote hoeveelheid zout gebruiken en dat werkt, ze blijven langer houdbaar. Sure, alleen of dat lekker is… Nee. Dus dan ga je op zoek naar een alternatief. Iets dat een minder overheersende smaak heeft. En dan kom je uit bij een E-nummer. Je kunt bijna niet zonder.

Gevaarlijke kleurstoffen

Heerlijk een bakje gekleurde M&M’s, lekker toch? Een chocoladesnoepje met een kleurrijk suikerlaagje, daar zitten ook E-nummers in. Gelukkig voor alle liefhebbers van M&M’s: ze gebruiken een natuurlijke kleurstof voor de gele kleur. Vroeger gebruikten ze een giftige, gele kleurstof. Wat ook fijn is, is dat M&M’s een klein oppervlakte hebben dus krijg je minder binnen, maar je moet niet denken: “M&M’s zijn klein dus kan ik er veel eten.” Nee, dan heb je wel een grote hoeveelheid kleurstof binnen gekregen en kan vervelende tot schadelijke gevolgen hebben. In M&M’s zitten de kleurstoffen E104, E120 en E133.

Conclusie

Natuurlijk zijn dit niet al mijn bevindingen maar als ik alles hier zou opschrijven zou dit stuk een compleet boekwerk worden. Het antwoord op mijn vraag: “is het schadelijk om E-nummers te eten of kun je het eten zonder problemen?” Is ja en nee. Je kunt wel E-nummers eten en er geen last van hebben. Sommige E-nummers kunnen geen kwaad, ze zijn zelfs gezond. Aan de andere kant raad ik je aan om uit te kijken met bepaalde “rode” E-nummers. Eet verantwoord en weet wat je eet. Benieuwd wat ik gemaakt heb voor mijn vriendin? Koekjes, zonder E-nummers. Die waren lekker!

1 In het boekje “Wat zit er in uw eten?” staat de volledige lijst van E-nummers.

 

Esther Petri

Redacteur Meegazine en deelnemer Traject naar Werk

In 2013 is het allereerste Meegazine gelanceerd. De redactie van het Meegazine bestaat uit jongeren die een Traject naar Werk bij EEGA Plus volgen. Ze schrijven over thema’s zoals talent, persoonlijke ontwikkeling, werk, stage en vrije tijd. Waarbij ze kennis, tips en eigen ervaringen delen. Het is ontstaan als een project met een educatief doel waar de redactieleden de ruimte krijgen om artikelen te schrijven én aan hun persoonlijke doelen te werken. Het Meegazine verschijnt 4x per jaar en elke editie heeft een eigen thema.

OVERIGE
ARTIKELEN

Horror artikel Simon

De humor van horror

Hoe komt het dat mensen plezier halen uit het horrorgenre? Het kraken van botten, het vloeien van bloed of misschien gewoon de vraag “hoe” of “waarom”, het horrorgenre heeft voor ieder wat wils. Lees er hier een hele blog over.

Lees meer

Een natuurlijke keuze

Een beroepskeuze is misschien een angstaanjagend woord voor nieuwe deelnemers van EEGA Plus. Vooral voor de deelnemers die nog totaal geen idee hebben welke richting ze op willen gaan; een hoop beroepskeuzetesten doen én allerlei vragen beantwoorden. Iedere mogelijke ‘dit is het!’ maakt je net niet enthousiast genoeg om er…

Lees meer

MEEGAZINE
ARCHIEF

Benieuwd naar de artikelen die de redactieleden van het Meegazine eerder hebben geschreven? Ons archief puilt uit van interessante artikelen die ook zeker het lezen waard zijn.