EDITIE NR.5
2022

Digidokter legt uit: wachtwoorden – deel 1

Je ziet ze overal: op Facebook, Twitter en wanneer je thuis je computer opstart of hierbij EEGA Plus… Ik heb het natuurlijk over wachtwoorden!
Deze wachtwoorden zijn bedoeld om onbevoegden buiten de deur te houden, een beetje als een slot op een deur. Echter is een wachtwoord niet zo simpel als het lijkt en voor je het weet, heb je toch nog die onbevoegden binnen. Dames, heren en alles daartussen of voorbij: ik ben Aroop Roelofs en in dit artikel gaan we leren hoe wachtwoorden werken, hoe je veilige wachtwoorden maakt en hoe je ze veilig houdt!

Het grote probleem

Veel mensen denken dat wachtwoorden een setje tekens zijn die alleen jij hoort te weten. In de praktijk blijkt echter, dat het gebruik van wachtwoorden complexer is dan je denkt. Mensen zijn heel slecht in het maken van willekeurige wachtwoorden en gebruiken vaak dezelfde wachtwoorden.

Dit leidt tot een probleem, omdat wachtwoorden vaak relatief makkelijk te raden zijn. En erger nog, als het wachtwoord eenmaal geraden is, is de kans groot dat het wachtwoord ook op andere plekken werkt. Vaak wanneer een account gehackt wordt, is dit niet omdat er een lek zit in de desbetreffende website, maar in het gebruik van een te zwak wachtwoord of het hergebruik van een gelekt wachtwoord.

Op het internet staan een hele hoop zogenoemde “pwnlists”. Dit zijn lijsten met voorheen gelekte gebruikersnamen en wachtwoorden. Alles wat een kwaadwillende dan hoeft te doen, is het lijstje afgaan en hopen dat een combinatie werkt.

Hoe bescherm je jezelf?

Wachtwoorden zijn niet zo vanzelfsprekend als je denkt. Veel mensen gebruiken wachtwoorden met iets wat persoonlijk is, met werk te maken
heeft of wellicht iets wat ze ooit hebben gehoord.

Dit is makkelijk te onthouden, maar heeft ook als nadeel dat wachtwoorden vaak makkelijker te voorspellen zijn. De wachtwoordeisen die je vaak ziet op websites, zoals “minstens een hoofdletter”, “minstens een kleine letter”, “minstens een cijfer” etc.? Tja, die zijn er voor een reden. Helaas denken veel mensen dat een extra cijfer achter hun naam zetten hun wachtwoord veel veiliger maakt, wat in praktijk echter niet altijd het geval is. Een sterk wachtwoord, heeft een hoog gehalte aan willekeurigheid. Wat lijkt je makkelijker te raden? “Johnmol1!” of “p#SdQPa6”.

De kans zit erin dat je voor de tweede koos. Hierom is het dus belangrijk, dat je wachtwoorden geen woorden of namen bevat. Het moet eigenlijk “klinklare onzin” zijn. En ja, de term “wachtwoord” kan hierdoor wat raar klinken. Verder is het belangrijk om je wachtwoorden zo min mogelijk te hergebruiken. Stel dat jouw wachtwoord uitlekt ergens? Als jij hetzelfde wachtwoord overal gebruikt, dan krijgt men effectief toegang tot alle andere accounts in jouw bezit.

Daarom dus altijd:

  • Maak je wachtwoorden lekker willekeurig.
  • Gebruik een uniek wachtwoord voor elke service.

We weten nu wat wachtwoorden zijn, wat de problemen zijn met wachtwoorden en hoe we een veilig wachtwoord kunnen maken. In de volgende editie van het Meegazine, leer ik jou nog meer strategieƫn om jouw wachtwoorden veilig te houden en te beheren!

OVERIGE
ARTIKELEN

Iedereen heeft vooroordelen

Hoe open je ook over mensen denkt, iedereen heeft hoe dan ook verwachtingen van elkaar. Ik ben zelf gediagnosticeerd met ADD, maar bijna mijn hele leven daarvoor had ik de diagnose PDD-NOS (autisme). In dit artikel heb ik het over vooroordelen.

Lees meer

MEEGAZINE
ARCHIEF

Benieuwd naar de artikelen die de redactieleden van het Meegazine eerder hebben geschreven? Ons archief puilt uit van interessante artikelen die ook zeker het lezen waard zijn.