EDITIE NR.2
2022

Ik maak mijn eigen “hokje”

Mijn naam is Alissa Riezebos-Seijbel, ik ben 22 jaar en ik heb van 2016 tot 2018 een Traject naar werk gevolgd bij EEGA Plus tot Contentbeheerder. Na deze tijd bleef ik nog een jaar actief bij het Meegazine. Ik heb hier de ruimte gehad om mezelf te ontwikkelen als schrijfster. Het werken volgens een stramien, het leren redigeren en ook het schrijven van een column waren de dingen die ik erg leerzaam vond. Ook vind ik het heel leuk als mensen mijn geschreven woorden lezen én deze ook nog eens leuk vinden.

Niet in een hokje

Ik heb een beperking genaamd Poretti-Boltshauser-syndroom. Ik heb er een website over gemaakt, namelijk porettiboltshausersyndrome.info. Hier staat de lange uitleg (wel allemaal in het Engels), maar de korte uitleg is dat ik niet alleen een visuele/motorische beperking heb, maar ook moeite heb met verwerking van prikkels. Hierdoor heb ik altijd moeite gehad om mee te komen in het reguliere onderwijs of in een bedrijf. Het ging allemaal wel, maar op mijn eigen tempo en voorwaarden. Ik pas niet in zogenoemde hokjes. Het was vroeger moeilijk therapeuten te vinden die met alle beperkingen om konden gaan, in plaats van dat ze alleen gespecialiseerd waren in een specifiek gebied. Dat was met het vinden van een opleiding en een baan net zo. Bij EEGA Plus kreeg ik de mogelijkheid om me te ontwikkelen en mijn talenten te ontdekken.

‘Ik werk en leer op mijn eigen tempo en voorwaarden’

Vraag en aanbod

Ik merkte bij het solliciteren dat ik hier wéér niet in de hokjes paste. Fulltime werken is voor mij namelijk geen optie. De parttime banen die er wel waren, vroegen dan weer om motorische vaardigheden zoals Photoshop. Ik besloot hierover een column te schrijven, waarin ik vertelde dat ik moeilijk aan een baan kwam. Deze stuurde ik naar De Stentor en hij werd geplaatst als ‘Brief van de week’. Ik kreeg ineens een bericht op Facebook van een man die zei eigenaar te zijn van een detacheringsbureau voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ik bezocht zijn bedrijf en er was direct een klik. Hier kreeg ik mijn eerste baan. Ook kwam ik hierdoor bij mijn allereerste klant terecht: XCJ Reclameproductie. Het klikte direct goed met deze werkgever.

Regelzaken

Op een gegeven moment kwam het erop neer dat deze werkgever zo druk was dat hij me alleen per uur wou inhuren via het detacheringsbureau. Dit vond ik eigenlijk een prettigere manier van werken. Ik begon te merken dat ik wél in het hokje zzp’er paste. Dit was het moment dat ik dacht: “Hey, hier kan weleens vraag naar zijn”. Ik ben gaan onderzoeken wat de mogelijkheden waren. Hoe start je je eigen bedrijf? Op zich is het niet moeilijk om naar de KvK te gaan en je eigen bedrijf aan te melden, maar dan moet je klanten vinden.

Naast klanten zoeken gaat er nog veel meer aan vooraf voor je je eigen bedrijf kan starten. Denk aan dingen zoals waar je gaat werken, hoeveel je wilt werken en wat je uurtarief gaat zijn. Ook moet je kijken wat jouw ideale klant zou zijn, denk aan de grootte van het bedrijf, hoeveel mensen er werken en hoeveel je te doen krijgt. De kosten van je werkzaamheden zijn ook van belang. Betaal je voor een website of bepaalde tools? Dan zul je dat ook weer terug moeten verdienen. Je moet een goed beeld in je hoofd hebben, ook als je kijkt naar verzekeringen en bijvoorbeeld pensioen, want dit bouw je als zzp’er niet op.

Mijn eigen hokje

Ik merkte dat het goed voelde om te werken op deze manier. In plaats van dat ik in een hokje moet passen voor bedrijven, moeten bedrijven in mijn hokjes passen. Hierdoor kan ik mijn talenten optimaal benutten én ik krijg er veel waardering voor.
Ik zou iedereen de tip willen geven dat als je een eigen bedrijf wilt beginnen, je hier echt goed over na moet denken. Denk goed na over hoe jouw bedrijf een meerwaarde is voor klanten, wat bied jij hen dat niemand anders kan? Ben jij echt gemotiveerd om je eigen bedrijf te starten? Laat je vooral niet tegenhouden door een beperking. In jouw bedrijf bepaal jij de regels. Het is een risico, maar het is het zeker waard!

OVERIGE
ARTIKELEN

Door vierkante ogen kijken

Minimaal 80% van alle EEGA’ers speelt videogames, maar waarom dan toch? Er zitten namelijk verschillende voordelen aan gamen. In deze blog hebben we het er uitgebreid over!

Lees meer

De Sint zat te denken…

Het is weer die tijd van het jaar. De temperaturen dalen en Dieuwertje Blok komt bovengemiddeld vaak op tv. Dit kan maar één ding betekenen: de goedheiligman is weer in ons land. Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan? Je leest het in de blog!

Lees meer

MEEGAZINE
ARCHIEF

Benieuwd naar de artikelen die de redactieleden van het Meegazine eerder hebben geschreven? Ons archief puilt uit van interessante artikelen die ook zeker het lezen waard zijn.