EDITIE NR.4
2022

Over grenzen heen: het verhaal van Björn

Een tijd geleden had ik, Nanne, de gelegenheid om Björn te spreken over zijn traject bij EEGA Plus. Björn was deelnemer bij EEGA Plus. Hij is nu werkzaam bij MapGear in Deventer, waar hij via EEGA Plus een baan heeft gevonden. MapGear is een bedrijf dat kaartapplicaties ontwikkelt voor professioneel gebruik. Björn werkt op dit moment als GIS-medewerker (Geografisch Informatiesysteem). Zoals velen bij EEGA Plus, was Björn nog aan het zoeken naar een gepaste baan. Echter, door alle ontwikkelingen die hij heeft doorgebracht tijdens het traject bij EEGA Plus is het hem toch gelukt. 

De weg naar EEGA Plus

Voordat Björn bij EEGA Plus het traject startte, deed hij eerst een opleiding Facilitair. Dit deed hij goed en uiteindelijk heeft hij de opleiding afgerond. Hij had nu twee wegen voor zich: een mbo-opleiding volgen of gaan werken. Beide wegen spraken hem op dat moment nog weinig aan. Via het internet kwam Björn EEGA Plus tegen. Hij kwam in contact met EEGA Plus en kon al snel langskomen voor een rondleiding. Björn koos uiteindelijk voor een traject bij EEGA Plus en niet voor een mbo-opleiding of een baan. Bij een mbo-opleiding zou er voor de komende 2 tot 4 jaar een plan voor Björn gemaakt worden, waar hij dan moeilijk vanaf zou kunnen wijken. En na het behalen van een mbo-diploma is er vrij weinig nazorg. EEGA Plus biedt dan een flexibel traject aan voor mensen zoals Björn, die zich niet helemaal thuis voelen op het mbo.

De eerste stap naar werk

Björn koos bij EEGA Plus voor de richting Administratie. Tijdens zijn traject kreeg hij een stage-aanbod van het bedrijf waar hij nu werkt, namelijk MapGear. Hij liep hier stage van april 2020 tot december 2020. De stage ging goed en hij kreeg na afloop van de stage een baan aangeboden. MapGear is een bedrijf dat, onder andere in opdracht van gemeenten, kaartapplicaties ontwikkelt. Voor dit werk heeft Björn geen specifieke opleiding gevolgd. Wel heeft hij vanuit het bedrijf diverse cursussen afgerond.  Björn heeft vooral een uitvoerende functie en krijgt hier nog ondersteuning bij. Zijn taak als GIS-medewerker bestaat voornamelijk uit het inladen van informatie op de kaartapplicatie, waarmee uiteindelijk een kaart ontwikkeld kan worden. Ook schrijft hij documentatie voor GeoApps: een programma waar ze binnen het bedrijf mee werken. Daarnaast brengt hij geplaatste zonnepanelen in kaart, berekent hij de beste locatie voor zonnepanelen, update hij de kaarten én test hij de GeoApps applicatie.

Secuur werk

Het ontwikkelen van een kaart gaat in stappen. Het is volgens Björn belangrijk dat je secuur werkt. Op het moment dat je hierin een fout maakt, zonder dat je het door hebt, betekent dat al gauw dat je alle vorige stappen moet controleren. Dit vergt opperste concentratie. Björn was in het begin van zijn stage nog bang om fouten te maken, maar door meer werkervaring heeft hij het secuur werken goed kunnen ontwikkelen. Voor de toekomst wil Björn niet per se een andere functie, maar wil hij wel meer kennis opdoen voor de functie die hij op dit moment heeft.

Bijdrage van EEGA Plus

Volgens Björn heeft hij zichzelf goed ontwikkeld door de ondersteuning die hij heeft gekregen van zijn coaches bij EEGA Plus. Daarnaast ook door een aantal trainingen die hij heeft afgerond. De “coping” training bijvoorbeeld en een training over het afstemmen op de werkvloer. Hij is dit nu aan het toepassen op zijn werkplek. Door de coronapandemie moest Björn plots omschakelen naar een andere manier van studeren: niet meer bij EEGA Plus op locatie, maar thuis. Hierdoor zag hij zijn mededeelnemers niet meer en moest hij zelfstandiger te werk gaan. Zo langzamerhand wende hij er wel aan. Inmiddels kan hij gelukkig wel weer naar kantoor komen.  

Als er een belangrijke les is die ik van Björn heb geleerd, is het dat je over je grenzen moet gaan. Dit op het gebied van nieuwe stages aangaan. Als jij jezelf niet de ruimte geeft om nieuwe stages te ervaren, gaat het pas echt een uitdaging worden om erachter te komen waar je kwaliteiten echt liggen.

Nanne Smedinga

OVERIGE
ARTIKELEN

Door vierkante ogen kijken

Minimaal 80% van alle EEGA’ers speelt videogames, maar waarom dan toch? Er zitten namelijk verschillende voordelen aan gamen. In deze blog hebben we het er uitgebreid over!

Lees meer

De Sint zat te denken…

Het is weer die tijd van het jaar. De temperaturen dalen en Dieuwertje Blok komt bovengemiddeld vaak op tv. Dit kan maar één ding betekenen: de goedheiligman is weer in ons land. Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan? Je leest het in de blog!

Lees meer

MEEGAZINE
ARCHIEF

Benieuwd naar de artikelen die de redactieleden van het Meegazine eerder hebben geschreven? Ons archief puilt uit van interessante artikelen die ook zeker het lezen waard zijn.